VELi YILMAZ

İstiklal Savaşı Yıllarına Bakınca Neler Hissediyorsunuz

Büyük mücadelelerle geçen, düşmanla savaşıldığı gibi yoklukla da savaşılan bir dönem, tek gıdanın azim olduğu, çok zor ve bir o kadar mücadeleci bir dönem geliyor aklımıza.
*
Namusun, şerefin, haysiyetin, Onurun baş tacı yapıldığı, esas zenginliğin namus ve şeref zenginliği olduğu, gerçek savaşın ise bu ulvi değerleri korumak ile ilgili olduğu, dosta, düşmana gösterilmiş bir dönemin adıdır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Bağımsızlık ne demektir, müstemleke nasıl olunur, bir millet nasıl müstemleke yapılmaya çalışılır ve bundan nasıl kurtulunuru anlatır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Bir destandır, destansı mücadelenin adıdır.
*
Diyebiliriz ki destanlar dahi bu kadar görkemli değildir.
*
Destanların anlattıkları soyuttur ama Kurtuluş Savaşı somut nesnel bir gerçeği ifade eder.
*
Canın öneminin olmadığı, önemli olanın bağımsızlık olduğu, bağımsız yaşamak olduğunu anlatan bir dönemi işaret eder Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Bu toprakların niçin sevmemiz gerektiğini, ay yıldızlı bayrağın niçin kutsal olduğunu ve niçin kutsiyet taşıdığını anlatır, Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Hayatta kalmakla, yaşamak arasındaki farkın ince bir çizgiden öte, sadece farklı noktalarda duran değil, birbirinden çok ayrı gerçekler olduğunu anlatır bizlere Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Aynı amaç için mücadelenin ne demek olduğunu, birlikte kollektif hareketin ne anlam taşıdığını, anlatır bizlere Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Elinde silahın olmasa da yiyecek ekmeğin olmasa da giyecek çorabında olmasa, yedi düvele nasıl karşı duruluru bizlere anlatır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Vatan aşkının ne olup olmadığını, şanlı bayrağın ne demek olduğunu, onsuzluğun ne anlama geldiğini, bizlere anlatır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Teri kanına karışmış çocuğunu emziren Türk kadınını anlatır, Kurtuluş Savaşı yılları.
*
Elinde ki battaniye ile çocuğunun üzerini örtmeyerek, top mermisinin üzerini örten anaları anlatır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
10'lu yaşlardaki çocukların boyları kadar tüfeklerle, savaştığı zamanları anlatır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
En az 7000 yıllık Türk beşiği olan bu topraklara sahip çıkmanın efsaneleşmiş adıdır Kurtuluş Savaşı yılları.
*
İşte tüm bunlardan sonra, bunları yaşayan, eli nasırlı analarımızın kahramanlığını hissediyoruz yüreğimizde.
*
Halide Edip geliyor aklıma, meşhur Sultanahmet mitingi İstanbul'un göbeğinde korkusuzca; kadın demezsin, demeyiz Cihan'a kafa tutup kükreyen dev bir aslandır o ancak.
*
Ve bütün bu insanların birleştiricisi, tutkalı; sarı saçlı, mavi gözlüğü, delici bakışlı dev adam.
*
Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kaburgaları kırılmasına rağmen, bedeninde hissettiği acıya karşın, Sakarya savaşını idare edişi, aklına geliyor insanın.
*
Ne büyük zorluk Yarab; 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun meydan muharebesi ve kaburgalar kırık olarak idare edilen bir savaş.
*
Uyumadan, uygulamadan daimi olarak yapılan bir hesap.
*
Kanın, gözyaşının, acının yorulduğu, bu topraklar geliyor insanın aklına.
*
Ağacı, kuşu, otu çalısı dahi gazi olan bu topraklar geliyor insanın aklına.
*
Daha sonra zihninde canlanıyor, yaşananlar o mücadeleler.
*
O döneme gidip çeteci olmak istiyor insan.
*
Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir neferi olmak istiyor insan.
*
Geri dönüp Atatürk'ün güvendiği gençlere haykırmak istiyor insan "gençler Vatanımıza bayrağımıza sahip çıkın onu yüceltin ve yükseltin" demek istiyor insan.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *