VELi YILMAZ

Tarih Tekerrürden İbarettir Diye İkaz Eder Atasözü

Tarihten bugüne süre gelen zaman diliminde ise gelecek günleredir zemin kaymasına sebebiyet verebilecek gelişmeler yaşanabilmektedir.
*
İşte bu zemin kayması içerisinde gerçekte var olan kahramanlar gözlerden kaçırıldı bir şekilde okutulan kitaplarda yer almadı.
*
Bu durum güzel ülkemiz Türkiye içinde geçerlidir. Türkiye’de geçmişinden geleceğe pek çok tarihsel olayların tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulmadığı ya da net bir şekilde izah edilmediği zaman zaman tartışılmaktadır.
*
Bu konuda nasıl bir seçenek elde edebilirim ya da doğruyu bulabilirim sorusuna cevap ve aynı zamanda kafanızdaki soru işaretlerini giderecek kaynak Araştırmacı Sadık Gültekin’in ‘Suçumuz Neydi?’ adlı eserinde bulunuyor.
*
Her okuyucu bu eseri soluksuz okuduğunda aynı zamanda kendi açısından da bir şeyler bulabileceklerdir. Ve yine ayrıca sorgulama, analiz, araştırma gibi yeteneklerini de geliştirebileceklerdir.
*
‘Suçumuz Neydi’ adlı eserden söz edecek olursak belki de yazımızın başında ifade ettiğimiz gibi kafalarda acaba sorularını giderecek özellikte bir kitap olduğunu yazmıştık.
*
Örneğin sizlere yüzyılın deniz faciası nedir diyerek bir soru yöneltseler hemen hemen herkes Titanik! diyerek ortaya fırlayacaktır.
*
Oysa söz konusu eserde bu bilgi Guinness Rekorlar Kitabına bile giren 9 bin 600 kişinin yaşamını yitirdiği 'Wilhelm Gustloff' olduğunu biliyormuydunuz?
*
Yazar Sadık Gültekin’in kitaba ilişkin haklı olarak bir de serzenişi var yani yazar okutulmayan doğrusu ifade edilmeyen sık sık değişime uğrayan müfredat nedeniyle arada kalan çok önemli bilgilerin kaçırıldığından dem vuruyor.
*
Haklıdır çünkü 'Daha iyisini yapıyoruz' diyorlar ama bilmemiz gereken ve bize okutulmayan o kadar çok şey var ki! Yakın tarihte olan ve doğrudan bizi ilgilendiren konulardan bihaberiz. İşte, bunlar beni rahatsız etti" ifadesi altına imza atılacak bir gerçektir.
*
Kitabın çarpıcı ve birbirine bağlayan yedi bölüme sahip olduğunu ifade ederek gerçekten bilmemiz noktasında üzüleceğimiz bir başka gerçeği çarpıcı gerekçelerle ifade edelim.
*
Birincisi, kitap günlük yayımlandı buradaki amaç 1 dakika olan okuma süresini 2 dakikaya çıkarabilmek.
*

İkincisi, "UNESCO sonuçlarına göre bu ülke, kitap okuma seviyesinde dünyada ne yazık ki 86'ncı sırada.
*
Ve daha da üzücü olan tespit ise bu tablo Afrika ülkeleriyle aynı seviyede yer almaktadır.
*

Gelelim kitap için yaptığımız harcamalara yine yazarın tespitlerine göre bu konuda da karnemiz oldukça zayıftır.
Şöyle ki;
Dünyada bir kişi kitap için ortalama 1.3 dolar harcarken,
Türkiye'de bu oran sadece çeyrek dolar.
Kitap, ihtiyaç seçeneğimizde ise 235'inci sırada kendisine yer bulabiliyor.
KİTAP OKUMAYI CEP TELEFONUNA TERCİH EDEN MİLLET
Sosyal medyadan aldığımız bir tespit ile isterseniz bu detayı biraz daha da açalım.
*
Bir şehir banliyösünde iki ayrı tren de insan topluluklarını gösteren birinci fotoğrafta herkes kitap okuyor istisnasız bir şekilde.
*

İkinci fotoğrafta ise aynı kalabalıktaki topluluk cep telefonu ile ilgileniyor.
*

Yani yolculukta olsa bile belki yorgun argın evine dönen o kişiler olasıdır ki yabancılar kitap okumayı hiç ihmal etmiyorlar.
*
Ve çarpıcı altyazı resmin hemen altında..
’Üsttekiler cep telefonunu yapanlar yani kitap okuyanlardan söz ediyor tabi ki hemen anladınız değil mi alttakilerde sadece cep telefonuyla ilgilenmeyi sosyallik zanneden topluluk ve elbette kitap okumayanlar.
*
Bu paragrafa cep telefonunu kitaba tercih eden millet başlığını neden attığımızı yazarın haklılık payını verdiğimizi bilmem ifade edebildik mi?
*
Kısacası 'En önemli ihtiyacınız nedir?' sorusuna verilen cevapta, cep telefonunun 1'inci sırada çıkıyor bu ülkede.
*

Yine bir kişi, yıl da 6,9 TL harcanırken, sigaraya evet inanılacak gibi değil tam 1.400 TL harcayabiliyor
*
Devam edelim
Peki Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı kaç derseniz sadece 8.4.
Sırasıyla Fransa yılda yüzde 21 ila ilk sırada en çok kitap okuyan ülke.
*

Ve İngiltere vatandaşları..
*
Hemen ardından yüzde 14 ile Japonya, yüzde 12 ile ABD.
*
Bu veriler ışığında Sadık Gültekin beyefendinin kitabını yakından okumakta büyük fayda var.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *