Gümüşhane’de Gezip Görülecek Yerler
2017 İstatistiklerine göre 170.173 kişilik bir nüfusu olup geçen yıla göre artış göstermektedir.
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde bulunan Gümüşhane, Rize gibi ufak illerinden bir tanesidir.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Gümüşhane’nin doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan yer almaktadır. Sahip olduğu dağlık ve engebeli arazisinin Kuzeyini Zigana Dağları ile Trabzon Dağlarının Güney kısımları oluşturmaktadır.
Gümüşhane gezilecek yerler ve tarihi mekanlar bakımından oldukça zengindir. Biz şu şekilde sıraladık.
1. Satala (Sadak) Antik Kenti
Kelkit Sadak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine 28 km, il merkezine 99 km mesafededir. Arkeolojik Sit Alanı olan antik kente, Erzincan ana tur güzergâhı üzerinden sola ayrılan kavşakla yaklaşık 10 km gidildikten sonra ulaşılır.
Ulaşım: İlçe merkezine 28 km, il merkezine 99 km mesafededir. Erzincan ana tur güzergâhı üzerinden sola ayrılan kavşakla yaklaşıkk 10 km gidildikten sonra Antik Kente ulaşılır.
2. Limni Gölü
Şu güzel manzaraya bakıp da hayran olmamak elde değil, sizce de öyle değil mi. Memleketimiz her karışı değerli olmasının nedenlerini bunlara bağlayabilirsiniz.
3. Boyunyurt Yaylası – Kürtün
Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi denilince herkesin aklına hemen yeşillik ve huzur gelir. Bunları görmek içinde yayalara gitmek gerekir. Gümüşhane ilimizde bulunan Boyunyurt Yaylası’da yeşillik ve huzur için bulunmaz bir yerdir. Buraya sevdiklerinizle gelip harika zaman yaşayabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında burada çeşitli etkinliklerde yapılmaktadır.
4. Santa Harabeleri
1. yüzyılda Rumlar tarafından kurulan dini, ticari ve kültürel önem taşıyan yerleşimin, Rum çetelerinin sığınağı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olan Santa, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli, Çakallı olmak üzere yedi mahalle, üçyüzü aşkın evden oluşmaktadır. Kentte her mahallesi tümüyle taştan inşa edilen tek katlı konutlar, her mahallede en az bir kilise, her sokakta da bir çeşme mevcuttur. Doğal konumu itibariyle yayla özelliği taşıyan yerleşim tarihi ve kültürel varlıklarıyla çok zengindir.
Ulaşım: İl Merkezine 72 km mesafededir. Ana tur güzergâhından merkez ilçe Arzular Beldesi istikametinde Yayladere Köy yolunu takip ederek Kosdan Dağı geçildikten sonra Taş Köprü Yaylası’na, oradan da Santa’ya ulaşılır.
5. Krom Vadisi
Eski çağlardan beri önemli bir geçiş bölgesi üzerinde konuşlanmış olması ve İmera, İstavrit gibi dönemin önemli merkezlerinin arasında kalması, Krom Vadisi’ni sürekli bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Krom Vadisi’nin maden kaynakları bakımından da zengin olması nedeniyle yüzyıllar önce binlerce kişiye ev sahipliği yaptığı rivayet edilir.
6. Tohumoğlu Köprüsü
Gümüşhane köprüleri, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi yapımıdır. Tarihi İpek Yolu güzergâhı üzerinde konumlanan, bol akarsu ile dere yataklarının mevcut olduğu Gümüşhane’de, maziyi günümüze bağlayan köprülere çok sıklıkta rastlarız. Konumları ve mimarisi ile birbirinden farklı özellikler içeren köprüler yüzyıllardır insanlara yaya ya da araç ulaşımı amacıyla hizmet vermektedir. Özgün mimarisi; kemer kısmı düzgün yontu taştan, diğer kısımları moloz taş işçiliği ile korkuluklu ya da korkuluksuz, yuvarlak ya da sivri kemerli olmak üzere bir, iki veya üç gözlü olarak inşa edilmiştir. Gümüşhane’de 41 adet tarihi köprü mevcuttur.
7. Kov Kalesi
Kale, Merkez İlçe Esenyurt (Kov) Köyü sınırları içerisindedir. İl merkezine 21 km mesafede Gümüşhane – Erzincan Devlet Karayolu üzerinde,Dağteke Köyü istikametinde, kaleye 6 km’lik stabilize yolla ulaşılır. Aynı zamanda bu yörede antik bir kentin bulunduğu da sanılmaktadır. Kale ve civarı ‘Arkeolojik Sit Alanı’dır. Kov Kalesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin halen ayakta duran en görkemli kalesidir.
8. Karaca Mağarası
Gümüşhane’nin turizmini canlandıran Karaca Mağarası, Torul ilçe sınırları içerisinde bulunuyor. Aynı ismi taşıdığı Karaca Mahallesi’ne vardığınızda mağara çok yakınınızda olacak.
9. İmera Manastırı
Arkeolojik Sit Alanı olan yerleşime ikisu Köyü, Karaca Mağarası yol ayrımından Yağlıdere Köyü istikametinden ulaşılır. Manastır, günümüze ulaşabilmiş en sağlam yapıtlardandır. Yapının yazıtında 1350 tarihinde yapıldığı yazmaktadır. Manastır, köyün üst sırtındaki geniş bir alana yapılmıştır. Dikdörtgen planlı yapının, şapeli ve bazı yapıları günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Çevresi duvarlarla çevrili bulunan manastır birçok kez onarım geçirmiştir. Manastırın yakın çevresinde rahiplerin kaldığı konut yapıları mevcuttur. İmera Manastırı’nın faaliyette olduğu dönemde, önemli bir dini merkez olduğu bilinmektedir.
Ulaşım: Merkez ilçe Olucak Köyü sınırları içerisinde olup, il merkezine 38 km mesafededir.
10. Kürtün Barajı
Kürtün Baraj gölünün etrafında bulunan kamelyalarda gelenler dileği gibi hem piknik yapabilmekte hem de baraj gölünü izleyebilmektedir. Kürtün Baraj gölünde alabalık üretimi çiftliği bulunmaktadır. Ayrıca gölden olta ile tatlı su balığı da tutulabilmektedir. Baraj çevresinde gelenlerin yemek yiyebileceği ve dinlenebileceği şimdilik bir tane olan alabalık tesisi, yılın her dönemi hizmet vermektedir.
11. Zigana Kayak Merkezi
Gümüşhane’ye bağlı Zigana kayak merkezi 2000 ile 2500 metre arasında kurulmuş ve geniş pistlere sahip mekandır. 2032 rakımlı bir yayla olarak söyleyebileceğimiz Zigana bu seçenekleri ile birlikte birçok tatilci ve sporcular için tercih yeri olarak gösterilebilir. Genellikle burada kar kendini Kasım ayı ile başlar Nisan ayına kadar sürebilmektedir. Etrafı orman ile çevrelenmiş olan Zigana dağı eteklerinden bu kayak merkezi her yıl hatrı sayılı bir ziyaretçi çekebilmektedir. Zigana Gümüşhane’ye yaklaşık olarak 64 km olarak bilinmektedir.
Yapmadan Dönme
- Artabel gölleri 3200 rakımda kamp yap
- Karaca Mağarası’nda gez
- Kelkit Salyazıyıda gez
- Santa Vadisini gör
- Torul Soğuksu Yaylasına çık
- Yağmurdere de 7 köy gör
- Zigana geçidini eski yoldan geç